fbpx
+373 76 001100 estheticfactory.md@gmail.com

Proceduri cosmetologice

Te-ai gandit vreodata cat de importanta este pielea pentru noi?

Dar ca atunci cand folosesti un gel de dus, un sapun, o crema de fata sau o lotiune de corp, acestea pot produce alergii la unele ingrediente componente sau pot fi incompatibile cu tipul tau de piele?

Pe internet exista, si probabil ai citit o parte dintre ele, foarte multe materiale care pun la indoiala siguranta produselor cosmetice pe care le aplicam pe pielea noastra. In continuare, iti propunem sa vedem cat de adanc si cat de mult ajung ingredientele dintr-un produs cosmetic in corpul uman.

 

Biorevitalizarea sau mezoterapia 

Deci, biorevitalizarea sau mezoterapia este o procedură de reîntinerire a feței, gîtului, decolteului și mîinilor, minim invazivă, care presupune întroducerea unor cocktail-uri de vitamine, minerale, antioxidanți în bază de acid hiauronic. Metoda de administrare poate fi prin microinjecții nedureroase în piele sau prin utilizarea unui dispozitiv de tip roller care facilitează pătrunderea substanțelor la nivel cutanat.

Recomandări:

Se recomandă efectuarea a 3 sedințe de biorevitalizare la interval de 2-3 săptămîni, care aduc un aport consistent de aminoacizi vitali de tipul glicinei, lizinei, prolinei și leucinei, dar și refacerea densității și elasticității pielii, prin introducerea difuză de acid hialuronic. Se insistă pe zonele care au mai multă nevoie, riduri fine, piele lasată, zone uscate etc.

Recuperarea:

Recuperarea durează cateva ore, depinde de fiecare ten în parte, dar în principiu, dupa 4-5 ore nu se mai cunoaște nici o urmă. Rezultatele se văd deja de a doua zi, pielea tratată devine mai fermă, mai plină, mai luminoasă.

Un mare avantaj pe termen lung este combaterea stresului oxidativ, densifierea rețelei de colagen și elastină, prin stimularea generată de acidul hialuronic, dar și de o capaciate mai mare de reținere a apei. Rezultatele durează pînă la 6 luni, apoi ședința trebuie repetată.

Biorevitalizarea nu se adresează numai feței, previne și tratează eficient și zona gîtului, decolteului și mîinilor, expuse frecvent la ultraviolete, spălat excesiv și factori nocivi, cum ar fi poluarea.

Parerea noastra: biorevitalizarea este cu siguranță una dintre procedurile minim-invazive cele mai eficiente, cu rezultate imediate, dar și pe termen lung. De încercat!

 

Peelingul chimic este o metodă de întinerire facială care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice, având rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a stimula regenerarea celulară.

 În funcţie de particularităţile şi problemele tenului, acesta se realizează prin mai multe grade de profunzime şi cu substanţe diferite.

Peelingul chimic soluţionează problema ridurilor fine de expresie de sub ochi şi din zona gurii, dar şi pe cele cauzate de expunerea excesivă la soare, îmbătrânire sau factori ereditari. În plus, se adresează tenurilor care suferă de acnee sau care au rămas cu cicatrici în urma acestora, diminuează pistruii şi intensitatea petelor solare, dar şi a celor pigmentare.

Datorită spectrului larg de acţiune şi a efectelor scontate, este importantă alegerea perioadei în care se programează această intervenţie:

De la ce vîrstă este indicat peelingul chimic?

Dacă discutăm despre tratarea acneei, folosirea peeling-ului chimic poate să înceapă chiar de la vârsta de 18 ani şi chiar şi mai devreme, în jurul vârstei de 17 ani (intervenţia se realizează cu acordul părinţilor). Dacă discutăm despre peeling-ul chimic ca modalitate de întreţinere şi eliminare a ridurilor fine este indicat să se opteze pentru această intervenţie începând cu vârsta de 25 de ani.

   Cărui tip de ten este recomandat?

Nu există o indicaţie specifică în funcţie de tenul tratat ci mai degrabă de natura problemelor tratate şi aici intervin cele trei categorii de peeling: superficial, mediu, profund. În funcţie de gravitatea afecţiunii tratate sau de profunzimea ridurilor şi ţinând cont de vârstă se optează pentru una dintre cele trei proceduri.

 

Tipuri de peeling în funcţie de ten

Există mai multe variante de peeling chimic, în funcţie de tipul de piele.

  • Peelingul superficial

Este indicat celor cu piele sensibilă, fiind cel mai blând tip de peeling, realizat în majoritatea cazurilor cu acizii diluaţi, alphahidroxici. Această variantă dă rezultate în tratarea liniilor fine, a petelor de pigment, a cicatricilor cauzate de acnee şi a pielii uscate.

Soluţia chimică aplicată pe faţă interacţionează cu straturile epidermei, eliminând componentele sale deteriorate prin decojire. Prin procesul de vindecare declanşat se formează un nou strat de piele şi se stimulează producerea de colagen şi elastină la nivelul dermei.

  • Peelingul mediu

Pentru semne mai profunde, precum cicatricile lăsate de acnee şi petele cafenii, se apelează la acizi proveniţi din fructe, care contribuie la o descuamare semnificativă a pielii, ce duce la reânoirea aceasteia în timp de 6 zile. 

După efectuarea procedurii există o senzaţie de fierbinţeală, motiv pentru care este indicat să nu se părăsească domiciliul timp de 48 de ore. Rezultatele se menţin pe o perioadă de un an, după care poate fi reluat tratamentul.

  • Peelingul profund

În situaţia urmelor accentuate, precum cicatrici, riduri şi leziuni în profunzime este nevoie de o regenerare integrală. Metoda peeling-ului profund pătrunde în straturile profunde ale pielii, de aceea trebuie realizată exclusiv în săli chirurgicale, cu anestezie locală.

Perioada de refacere implică minim 10 zile de convalescenţă, timp în care este necesară purtarea unui bandaj pe faţă. Efectele acestei proceduri sunt similare unui lifting facial nechirurgical, datorită repozitionarii noului ţesut dermal.

Contraindicaţii peeling chimic

Nu este recomandat peeling-ul chimic în caz de: alergii specifice la substanţele chimice folosite, alergii specifice la anestezic, deoarece peelingul profund se realizează sub anestezie, insuficienţă renală/hepatică, boli sistemice decompensate, sarcină.

 

Toxina botulinică

 

Injecţiile cu toxina botulinica  (DYSPORT , BOTOX) reprezintă un tratament utilizat pentru a îndepărta sau diminua ridurile faciale în special cele care dau aspectul încruntat, „ laba de gâscă”, ridurile de la nivelul frunţii, ridurile „de tristeţe” de la colţurile gurii dar şi de a ameliora aspectul benzilor verticale de la nivelul gâtului. Cu toate acestea mimica, expresivitatea feţei, în esenţă, se păstrează!

Toxina botulinica este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numită Clostridium botulinum, cunoscută şi ca toxina botulinica tip A. Această toxină este produsă în condiţii controlate de laborator.

 

            Mecanismul de acţiune al toxinei botulinice.

Creierul trimite mesaje (impulsuri) electrice către muşchi ceea ce determină contracţia lor şi mişcarea. Aceste mesaje sunt transmise muşchilor cu ajutorul unei substanţe numite acetilcolină, care este blocată de către toxina botulinica, ca urmare muşchii nu mai primesc mesajul de contracţie. Aceasta înseamnă că spasmul sau contracţiile musculare care produc ridurile sunt stopate sau mult reduse după injectarea toxinei. Cu alte cuvinte, muşchii sunt „obligaţi” să se relaxeze, sunt „dezvăţaţi” să se mai contracte; deci nu mai are cine produce ridurile. Apoi, după ce a fost ajutat de injecţie, pacientul „se dezvaţă” în mod conştient de a mai utiliza unele grupuri musculare a căror activitate este nedorită, astfel încât chiar şi după ce efectul medicamentului a trecut, efectul continuă.

          Realizarea procedurii şi candidaţii ideali:

Toxina botulinica este injectata direct în muşchii din jurul ridurilor cu ajutorul unui ac foarte mic. În cazul în care există disconfort, acesta este minim şi durează câteva secunde.

Tratamentul durează câteva minute. Odată injectată, toxina botulinica blochează transmiterea impulsurilor nervoase la muşchi, permiţându-le acestora să se relaxeze.

Rezultatele procedurii devin evidente în câteva zile (2 până la 14 zile). Cu toate că acestea nu sunt permanente, ele durează câteva luni.

Procedura nu necesită spitalizare şi poate fi repetată când efectul toxinei se diminuează şi după o strategie pe care o vă va recomanda medicul. Această „strategie” vă va prelungi efectul cât se poate de mult!

Vârsta pacienţilor la care se poate efectua toxina botulinica poate varia larg între 25 şi 70 de ani în funcţie de momentul apariţiei ridurilor. Datorită receptivităţii neuromusculare şi a calităţii pielii ne vom aştepta la rezultate mai bune la tineri (35 – 40 ani) şi mai modeste la vârstnici (ridurile sunt deja adânc „săpate” în piele, iar efectul durează mai puţin). Şi la bărbaţi rezultatele pot fi mai puţin spectaculoase deoarece musculatura lor este mai puternică!

 

            Posibilele riscuri ale tratamentului

Injectarea de toxina botulinica este aproape lipsită de riscuri pentru majoritatea pacienţilor.

Deşi se produc relativ rar, cele mai frecvente reacţii secundare (minore) sunt senzaţia de amorţeală moderată, edemaţierea (umflarea), echimozele (vânătăi) sau senzaţia de furnicătură în zona injectată. Cele mai multe dintre aceste efecte nu apar dacă pacientul evită frecarea sau atingerea brutală a zonei injectate în prima zi a efectuării procedurii. Uneori pot apărea (sau se pot accentua) alte riduri, în vecinătate, ca efect compensator. Acestea se pot retuşa, eventual, la o lună.

Pot exista efecte secundare mai importante ca: lăsarea unei pleoape, diplopie (tulburări de vedere), asimetrii ale zâmbetului, iar dacă s-a injectat la nivelul gâtului – tulburări de înghiţire sau răguşeală. Aceste efecte secundare sunt trecătoare (durează 10-14 zile) iar dispariţia lor este spontană (nu necesită tratament).

Sunt interzise, în primele zile, expunerea la situaţii care ar putea duce la înroşirea excesivă a feţei (plajă, fitness, solar) iar în următoarele 3 săptămâni tratamente cosmetice dure (perii, masaj) sau tratamente chirurgicale faciale.

Există şi foarte rare cazuri rezistente la toxina botulinica (tratamentul nu are efect!) Pacienţii care nu pot beneficia de tratament cu toxina botulinica sunt cei cu miastenia gravis (o boală gravă musculară), gravidele, sau pacientele cu tratament de fertilizare în curs.

 

Reluarea activităţii

Puteţi să mergeţi la serviciu şi să vă reluaţi activitatea zilnică imediat după tratament (tratamentul nu lasă urme!). Este important să ţineţi capul ridicat (evitaţi somnul) timp de 4-6 ore după injectare şi să evitaţi masarea sau atingerea zonei tratate.

Tratamentul cu toxina botulinica are un efect de întinerire certă, vizibilă dar subtilă (anturajul va remarca faţa dumneavoastră mai odihnită, mai proaspătă!). De altfel acest tratament a fost comparat cu un adevărat „bisturiu chimic”. Totuşi, el nu va putea substitui niciodată un lifting chirurgical sau o corecţie chirurgicală a pleoapelor căzute sau alte tratamente chirurgicale, dar (numai!) împreună se vor completa foarte bine pentru a reda şi păstra frumuseţea în  pofida anilor care trec!

Filere pe bază de acid hialuronic

Acidul hialuronic este o mucopolizaharidă naturală care se găsește în țesutul conjunctiv, epitelial și nervos. Este un component de bază al matricii extracelulare, formînd un fel de schelet flexibil al țesuturilor. Are o mare capacitate de a absorbi apa, hidratînd și/sau lubrefiind structurile în care se găsește (articulații, piele etc). În plus, stimulează regenerarea și sinteza celulară.

În medicina estetică este substanța preferată în corecția ridurilor, datorită riscurilor mici de efecte adverse. În funcție de tehnologia după care este produs putem găsi acidul hialuronic în molecule mici, nelegate între ele folosite de exemplu în creme, pînă la molecule complexe cu legaturi speciale ce îi dau consistența unui gel elastic de diferite vîscozități. Cu cît substanța este mai vîscoasa cu atît este mai stabilă în țesut (efectul se menține mai mult timp).

Se folosește pentru reconturarea și volumizarea structurilor feței (pomeți, buze,), umplerea șanțurilor și ridurilor de diverse dimensiuni și adîncimi, a cearcanelor, hidratarea superficială și profundă a pielii.

Durata efectului variază de la cateva luni la cîțiva ani cu zona (în buze ține mai puțin decît în pomeți), cu tipul acidului hialuronic, cu gradul de hidratare și metabolismul persoanei, cu capacitatea naturală de a produce acid hialuronic propriu, cu modul de viață, cu modul în care a fost injectat etc.

Sfaturi referitoare la perioada pre și post-injectare

Înainte:

  • Nu luați antiinflamatoare nesteroidiene, în special aspirina cu cîteva zile înainte
  • Anunțați medicul daca a-ti mai avut injectări cu acid hialuronic sau alte substanțe de umplere pe zona respectivă
  • Menționați eventualele efecte adverse

Dupa injectare:

  • Hidratați-vă din belsug (doi-trei litri de apă)
  • Nu vă expuneți la praf, transpirație, traumatisme, caldură cîteva zile după injectare

Efecte adverse:

Cele mai frecvente efecte adverse sunt echimozele (vînătăile) și edemele (umflarea zonelor injectate) care durează de regulă cîteva zile. În condiții de injectare corectă infecțiile locale nu apar, nici alte complicații mai severe. Un edem mai prelungit sau formarea de granuloame reprezintă o reacție particulară a pacientului care impune prezentarea la medic pentru control și corecție.

Contraindicații:

 sarcina,  alăptare,  boli autoimune,  tratament anticoagulant,  alergii.

Tratamente cu acid hialuronic

Corecția cearcănelor cu acid  hialuronic

Cearcănele reprezintă o problemă estetică răspîndită, cu mare impact social. Fie că e vorba de culoare sau adîncime, umbra de sub ochi a fost asociată cu oboseala, boala sau imbatranirea. În mod fiziologic, cu vîrsta, structura osoasă a orbitei se lărgește, insertiile musculare coboară, zona acumulează grasime iar pielea pleoapei inferioare se încrețește și se lasă. Partea ososasă devine vizibilă și se  formează un șanț între os și partea cărnoasă a obrazului. Aici își găsește locul acidul hialuronic cu textura fină și elastică. Injectat în cantități mici, poziționate de expert la adîncimea ideală acesta netezește zona, ascunde culoarea și îmbunătățește hidratarea pleoapei.

Tratamente de volumizare

Odată cu vîrsta se produc două fenomene importante la nivelul feței: pachetele de grasime și mușchii se topesc și nu mai sunt ancorați în pozițiile inițiale, tot volumul coboară către etajul mediu și inferior al feței în timp ce etajul superior se scheletizează (oasele devin vizibile). Maxilarul se topește și el ceea ce duce la subțierea și alungirea buzelor.

Liftingul lichid este operațiunea cea mai complexă ce se realizează cu ajutorul acidului hialuronic vîscos și elastic, plasat pe punctele cheie din care cu vîrsta se pierde volumul: pomeți, mandibulă, tîmple. Ridicarea pomeților face ca toată structura facială să se reașeze, pielea se întinde și proporțiile juvenile tind să se restabilească. Ovalul feței se poate recontura prin completarea volumelor pe linia mandibulei dar și în volumul obrazului. Procedura este relativ nedureroasă, majoritatea produselor conțin anestezic.

Volumizarea buzelor este cea mai cerută corecție estetică. Buzele reprezintă centrul estetic al feței, forma și conturul lor trebuie să fie perfecte în definirea feminității. Buzele subțiri, asimetrice, ridate, deshidratate pot fi redesenate, li se poate adăuga volum pentru a le accentua  senzualitatea, ridurile peribucale dar și cele ale buzelor se pot estompa. Produsele moderne pe bază de acid hialuronic sunt moi și elastice cu o textură similara naturalului și au o rezistență în țesut de circa 9-12 luni.

Ridurile peribucale radiale  numite, mai în glumă mai în serios, codul de bare al vîrstei, se datorează contracției dinamice a mușchilor peribucali care duc la încrețirea pielii. Odată cu pierderea suportului de colagen al pielii, care se topește cu vîrsta, ridurile devin permanente. Aspectul estetic este neplăcut pentru că se asociază cu subțierea roșului buzelor, iar încercarea de a masca defectul cu creion sau ruj face ca produsul să se adune în șanțulețe. Corecția  se face prin injectarea de acid hialuronic de consistența fină, elastică, simultan cu volumizarea buzelor și redesenarea conturului acestora. Se poate combina cu injectarea de cantități mici de toxină botulinică pentru a reduce dinamica și formarea de noi riduri, dar reducerea controlului asupra mișcarilor în această zonă poate fi destul de neplacută și acomodarea destul de dificilă.

Șanțurile nazo-labiale se formează între obraz, aripa nazală și buze. Sunt parțial datorate îmbătrînirii pielii și reducerii texturii acesteia, parțial coborîrii structurii musculo-grasoase a obrazului dinspre pomeți  spre gură. Injectarea acidului hialuronic în această zonă generează hidratare, umplere propriu-zisă (refacerea volumului) dar generează în timp și un prag de consistență crescută care impiedică obrazul să mai coboare.

Liniile peribucale  sau ridurile amărăciunii unesc colțurile gurii cu mandibula. Se datorează parțial tracțiunii exercitate de muschii mimicii negative, care trag în jos colțurile gurii, parțial pierderii volumului osos al mandibulei. Umplerea de volum pe această zonă atenuează mult expresia feței. Se poate asocia cu injectarea de toxină botulinică pentru a corecta hiperactivitatea muschilor care coboară colțul gurii.

Pierderea de volum și ridurile de la nivelul mîinilor se corectează prin injectarea acidului hialuronic în bolus subcutanat pentru a compensa atrofia musculară și grăsoasă precum și în lungul ridurilor celor mai adînci.

Hidratarea superficială cu acid hialuronic presupune  corectia ridurilor fine ale feței, mîinilor, gîtului și decolteului prin injectarea de mici picături de acid hialuronic de consistență foarte fluidă intradermic. Se asigură astfel captarea unei cantități mari de apă în țesut care întinde ridurile și stimulează formarea de collagen.

Hiperhidroza

Hiperhidroza reprezintă termenul medical care descrie transpirația în exces față de cea necesară în mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Este un simptom frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului. Se pare că 2-3 % din populație suferă de hiperhidroză a zonei axilare sau a palmelor și plantelor (tălpilor). Afecțiunea debutează în copilarie sau adolescență (cea axilară apare mai tîrziu, în timp ce cea palmo-plantară apare în jurul vîrstei de 14-15 ani) și poate afecta orice regiune a corpului. Hiperhidroza poate fi idiopatică sau secundară diverselor afecțiuni (metabolice, nervoase, stări febrile) sau poate să apară ca reacție adversă la diverse medicamente. Hiperhidroza severă afectează viața pacientului și confortul acestuia, îi ingreunează contactele sociale și profesionale, uneori chiar și în prezența unei igiene riguroase. Hiperhidroza afectează ambele sexe în egală măsură și se poate manifesta la orice vîrstă.

Cauze

Majoritatea cazurilor apar la persoane sănătoase, însa este descrisă și în cadrul unor boli neurologice, metabolice sau sistemice.

Există trei tipuri de hiperhidroza: indusă emoțional (afectează în principal zona axilară, palmele și plantele), hiperhidroza localizată și hiperhidroza generalizată. 

 

Tratarea Hiperhidrozei cu toxina botulinocă

Deși este foarte populară pentru utilizarile ei în domeniul chirurgiei estetice, toxina botulinica are și numeroase indicații terapeutice directe, cum ar fi tratamentul migrenelor, ameliorarea spasmului muscular. De curînd, administrarea de botox a fost aprobată și pentru folosirea în tratamentul hiperhidrozei axilare. Prin injectarea toxinei sunt scose din funcție glandele exocrine sudoripare. Efectul durează pînă la 8-9 luni, în funcție de locul injecției, doza administrată și reactivitatea individuală. Procedura se practică sub anestezie, deoarece este dureroasă. Constă în injectarea a aproximativ 50 unități de botox în 15-20 de zone diferite care sa acopere întreaga arie afectată. Procedura poate fi resimțită ca inconfortabilă de către pacient. Botoxul se poate folosi și în cazul hiperhidrozei palmare și faciale. Printre efectele neplacute se numără paralizia temporara de muschi palmari sau faciali (în funcție de localizarea injecției).

Sute de mii de persoane apelează la această metodă pentru a scăpa de problemele produse de transpirația excesivă. Deoarece nu se injectează profund, nu sunt riscuri de a leza musculatura profundă.

 

 

 

 

Author Info

admin