fbpx
+373 76 001100 estheticfactory.md@gmail.com

Hiperhidroza

Hiperhidroza reprezintă termenul medical care descrie transpirația în exces față de cea necesară în mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Este un simptom frecvent care produce foarte mult disconfort pacientului. Se pare că 2-3 % din populație suferă de hiperhidroză a zonei axilare sau a palmelor și plantelor (tălpilor). Afecțiunea debutează în copilarie sau adolescență (cea axilară apare mai tîrziu, în timp ce cea palmo-plantară apare în jurul vîrstei de 14-15 ani) și poate afecta orice regiune a corpului. Hiperhidroza poate fi idiopatică sau secundară diverselor afecțiuni (metabolice, nervoase, stări febrile) sau poate să apară ca reacție adversă la diverse medicamente. Hiperhidroza severă afectează viața pacientului și confortul acestuia, îi ingreunează contactele sociale și profesionale, uneori chiar și în prezența unei igiene riguroase.

Cauze

Majoritatea cazurilor apar la persoane sănătoase, însa este descrisă și în cadrul unor boli neurologice, metabolice sau sistemice.

Există trei tipuri de hiperhidroza: indusă emoțional (afectează în principal zona axilară, palmele și plantele), hiperhidroza localizată și hiperhidroza generalizată. 

Tratarea Hiperhidrozei cu toxina botulinocă

Deși este foarte populară pentru utilizarile ei în domeniul chirurgiei estetice, toxina botulinica are și numeroase indicații terapeutice directe, cum ar fi tratamentul migrenelor, ameliorarea spasmului muscular. De curînd, administrarea de botox a fost aprobată și pentru folosirea în tratamentul hiperhidrozei axilare.

Prin injectarea toxinei sunt scose din funcție glandele exocrine sudoripare. Efectul durează pînă la 8-9 luni, în funcție de locul injecției, doza administrată și reactivitatea individuală. Procedura se practică sub anestezie, deoarece este dureroasă. Constă în injectarea a aproximativ 50 unități de botox în 15-20 de zone diferite care sa acopere întreaga arie afectată. Procedura poate fi resimțită ca inconfortabilă de către pacient.

Botoxul se poate folosi și în cazul hiperhidrozei palmare și faciale. Printre efectele neplacute se numără paralizia temporara de muschi palmari sau faciali (în funcție de localizarea injecției).

Sute de mii de persoane apelează la această metodă pentru a scăpa de problemele produse de transpirația excesivă. Deoarece nu se injectează profund, nu sunt riscuri de a leza musculatura profundă.

Author Info

admin