fbpx
+373 76 001100 estheticfactory.md@gmail.com

Fillere pe bază de acid hialuronic

Acidul hialuronic este o mucopolizaharidă naturală care se găsește în țesutul conjunctiv, epitelial și nervos. Este un component de bază al matricii extracelulare, formînd un fel de schelet flexibil al țesuturilor. Are o mare capacitate de a absorbi apa, hidratînd și/sau lubrefiind structurile în care se găsește (articulații, piele etc). În plus, stimulează regenerarea și sinteza celulară.

În medicina estetică este substanța preferată în corecția ridurilor, datorită riscurilor mici de efecte adverse. În funcție de tehnologia după care este produs putem găsi acidul hialuronic în molecule mici, nelegate între ele folosite de exemplu în creme, pînă la molecule complexe cu legaturi speciale ce îi dau consistența unui gel elastic de diferite vîscozități. Cu cît substanța este mai vîscoasa cu atît este mai stabilă în țesut (efectul se menține mai mult timp).

Se folosește pentru reconturarea și volumizarea structurilor feței (pomeți, buze,), umplerea șanțurilor și ridurilor de diverse dimensiuni și adîncimi, a cearcanelor, hidratarea superficială și profundă a pielii.

Durata efectului variază de la cateva luni la cîțiva ani cu zona (în buze ține mai puțin decît în pomeți), cu tipul acidului hialuronic, cu gradul de hidratare și metabolismul persoanei, cu capacitatea naturală de a produce acid hialuronic propriu, cu modul de viață, cu modul în care a fost injectat etc.

Sfaturi referitoare la perioada pre și post-injectare

Înainte:

  • Nu luați antiinflamatoare nesteroidiene, în special aspirina cu cîteva zile înainte
  • Anunțați medicul daca a-ti mai avut injectări cu acid hialuronic sau alte substanțe de umplere pe zona respectivă
  • Menționați eventualele efecte adverse

Dupa injectare:

  • Hidratați-vă din belsug (doi-trei litri de apă)
  • Nu vă expuneți la praf, transpirație, traumatisme, caldură cîteva zile după injectare

Efecte adverse:

Cele mai frecvente efecte adverse sunt echimozele (vînătăile) și edemele (umflarea zonelor injectate) care durează de regulă cîteva zile. În condiții de injectare corectă infecțiile locale nu apar, nici alte complicații mai severe. Un edem mai prelungit sau formarea de granuloame reprezintă o reacție particulară a pacientului care impune prezentarea la medic pentru control și corecție.

Contraindicații:

 sarcina,  alăptare,  boli autoimune,  tratament anticoagulant,  alergii.

Tratamente cu acid hialuronic

Corecția cearcănelor cu acid  hialuronic

Cearcănele reprezintă o problemă estetică răspîndită, cu mare impact social. Fie că e vorba de culoare sau adîncime, umbra de sub ochi a fost asociată cu oboseala, boala sau imbatranirea. În mod fiziologic, cu vîrsta, structura osoasă a orbitei se lărgește, insertiile musculare coboară, zona acumulează grasime iar pielea pleoapei inferioare se încrețește și se lasă. Partea ososasă devine vizibilă și se  formează un șanț între os și partea cărnoasă a obrazului. Aici își găsește locul acidul hialuronic cu textura fină și elastică. Injectat în cantități mici, poziționate de expert la adîncimea ideală acesta netezește zona, ascunde culoarea și îmbunătățește hidratarea pleoapei.

Tratamente de volumizare

Odată cu vîrsta se produc două fenomene importante la nivelul feței: pachetele de grasime și mușchii se topesc și nu mai sunt ancorați în pozițiile inițiale, tot volumul coboară către etajul mediu și inferior al feței în timp ce etajul superior se scheletizează (oasele devin vizibile). Maxilarul se topește și el ceea ce duce la subțierea și alungirea buzelor.

Liftingul lichid este operațiunea cea mai complexă ce se realizează cu ajutorul acidului hialuronic vîscos și elastic, plasat pe punctele cheie din care cu vîrsta se pierde volumul: pomeți, mandibulă, tîmple. Ridicarea pomeților face ca toată structura facială să se reașeze, pielea se întinde și proporțiile juvenile tind să se restabilească. Ovalul feței se poate recontura prin completarea volumelor pe linia mandibulei dar și în volumul obrazului. Procedura este relativ nedureroasă, majoritatea produselor conțin anestezic.

Volumizarea buzelor este cea mai cerută corecție estetică. Buzele reprezintă centrul estetic al feței, forma și conturul lor trebuie să fie perfecte în definirea feminității. Buzele subțiri, asimetrice, ridate, deshidratate pot fi redesenate, li se poate adăuga volum pentru a le accentua  senzualitatea, ridurile peribucale dar și cele ale buzelor se pot estompa. Produsele moderne pe bază de acid hialuronic sunt moi și elastice cu o textură similara naturalului și au o rezistență în țesut de circa 9-12 luni.

Ridurile peribucale radiale  numite, mai în glumă mai în serios, codul de bare al vîrstei, se datorează contracției dinamice a mușchilor peribucali care duc la încrețirea pielii. Odată cu pierderea suportului de colagen al pielii, care se topește cu vîrsta, ridurile devin permanente. Aspectul estetic este neplăcut pentru că se asociază cu subțierea roșului buzelor, iar încercarea de a masca defectul cu creion sau ruj face ca produsul să se adune în șanțulețe. Corecția  se face prin injectarea de acid hialuronic de consistența fină, elastică, simultan cu volumizarea buzelor și redesenarea conturului acestora. Se poate combina cu injectarea de cantități mici de toxină botulinică pentru a reduce dinamica și formarea de noi riduri, dar reducerea controlului asupra mișcarilor în această zonă poate fi destul de neplacută și acomodarea destul de dificilă.

Șanțurile nazo-labiale se formează între obraz, aripa nazală și buze. Sunt parțial datorate îmbătrînirii pielii și reducerii texturii acesteia, parțial coborîrii structurii musculo-grasoase a obrazului dinspre pomeți  spre gură. Injectarea acidului hialuronic în această zonă generează hidratare, umplere propriu-zisă (refacerea volumului) dar generează în timp și un prag de consistență crescută care impiedică obrazul să mai coboare.

Liniile peribucale  sau ridurile amărăciunii unesc colțurile gurii cu mandibula. Se datorează parțial tracțiunii exercitate de muschii mimicii negative, care trag în jos colțurile gurii, parțial pierderii volumului osos al mandibulei. Umplerea de volum pe această zonă atenuează mult expresia feței. Se poate asocia cu injectarea de toxină botulinică pentru a corecta hiperactivitatea muschilor care coboară colțul gurii.

Pierderea de volum și ridurile de la nivelul mîinilor se corectează prin injectarea acidului hialuronic în bolus subcutanat pentru a compensa atrofia musculară și grăsoasă precum și în lungul ridurilor celor mai adînci.

Hidratarea superficială cu acid hialuronic presupune  corectia ridurilor fine ale feței, mîinilor, gîtului și decolteului prin injectarea de mici picături de acid hialuronic de consistență foarte fluidă intradermic. Se asigură astfel captarea unei cantități mari de apă în țesut care întinde ridurile și stimulează formarea de collagen.

Author Info

admin