fbpx
+373 76 001100 estheticfactory.md@gmail.com

Corectarea ridurilor cu toxina botulinica

Injecţiile cu toxina botulinica  (DYSPORT , BOTOX) reprezintă un tratament utilizat pentru a îndepărta sau diminua ridurile faciale în special cele care dau aspectul încruntat, „ laba de gâscă”, ridurile de la nivelul frunţii, ridurile „de tristeţe” de la colţurile gurii dar şi de a ameliora aspectul benzilor verticale de la nivelul gâtului.

Cu toate acestea mimica, expresivitatea feţei, în esenţă, se păstrează!

Toxina botulinica este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numită Clostridium botulinum, cunoscută şi ca toxina botulinica tip A. Această toxină este produsă în condiţii controlate de laborator.

            Mecanismul de acţiune al toxinei botulinice.

Creierul trimite mesaje (impulsuri) electrice către muşchi ceea ce determină contracţia lor şi mişcarea. Aceste mesaje sunt transmise muşchilor cu ajutorul unei substanţe numite acetilcolină, care este blocată de către toxina botulinica, ca urmare muşchii nu mai primesc mesajul de contracţie. Aceasta înseamnă că spasmul sau contracţiile musculare care produc ridurile sunt stopate sau mult reduse după injectarea toxinei. Cu alte cuvinte, muşchii sunt „obligaţi” să se relaxeze, sunt „dezvăţaţi” să se mai contracte; deci nu mai are cine produce ridurile. Apoi, după ce a fost ajutat de injecţie, pacientul „se dezvaţă” în mod conştient de a mai utiliza unele grupuri musculare a căror activitate este nedorită, astfel încât chiar şi după ce efectul medicamentului a trecut, efectul continuă.

          Realizarea procedurii şi candidaţii ideali:

Toxina botulinica este injectata direct în muşchii din jurul ridurilor cu ajutorul unui ac foarte mic. În cazul în care există disconfort, acesta este minim şi durează câteva secunde.

Tratamentul durează câteva minute. Odată injectată, toxina botulinica blochează transmiterea impulsurilor nervoase la muşchi, permiţându-le acestora să se relaxeze.

Rezultatele procedurii devin evidente în câteva zile (2 până la 14 zile). Cu toate că acestea nu sunt permanente, ele durează câteva luni.

Procedura nu necesită spitalizare şi poate fi repetată când efectul toxinei se diminuează şi după o strategie pe care o vă va recomanda medicul. Această „strategie” vă va prelungi efectul cât se poate de mult!

Vârsta pacienţilor la care se poate efectua toxina botulinica poate varia larg între 25 şi 70 de ani în funcţie de momentul apariţiei ridurilor. Datorită receptivităţii neuromusculare şi a calităţii pielii ne vom aştepta la rezultate mai bune la tineri (35 – 40 ani) şi mai modeste la vârstnici (ridurile sunt deja adânc „săpate” în piele, iar efectul durează mai puţin). Şi la bărbaţi rezultatele pot fi mai puţin spectaculoase deoarece musculatura lor este mai puternică!

 

            Posibilele riscuri ale tratamentului

Injectarea de toxina botulinica este aproape lipsită de riscuri pentru majoritatea pacienţilor.

Deşi se produc relativ rar, cele mai frecvente reacţii secundare (minore) sunt senzaţia de amorţeală moderată, edemaţierea (umflarea), echimozele (vânătăi) sau senzaţia de furnicătură în zona injectată. Cele mai multe dintre aceste efecte nu apar dacă pacientul evită frecarea sau atingerea brutală a zonei injectate în prima zi a efectuării procedurii. Uneori pot apărea (sau se pot accentua) alte riduri, în vecinătate, ca efect compensator. Acestea se pot retuşa, eventual, la o lună.

Pot exista efecte secundare mai importante ca: lăsarea unei pleoape, diplopie (tulburări de vedere), asimetrii ale zâmbetului, iar dacă s-a injectat la nivelul gâtului – tulburări de înghiţire sau răguşeală. Aceste efecte secundare sunt trecătoare (durează 10-14 zile) iar dispariţia lor este spontană (nu necesită tratament).

Sunt interzise, în primele zile, expunerea la situaţii care ar putea duce la înroşirea excesivă a feţei (plajă, fitness, solar) iar în următoarele 3 săptămâni tratamente cosmetice dure (perii, masaj) sau tratamente chirurgicale faciale.

Există şi foarte rare cazuri rezistente la toxina botulinica (tratamentul nu are efect!) Pacienţii care nu pot beneficia de tratament cu toxina botulinica sunt cei cu miastenia gravis (o boală gravă musculară), gravidele, sau pacientele cu tratament de fertilizare în curs.

 

Reluarea activităţii

Puteţi să mergeţi la serviciu şi să vă reluaţi activitatea zilnică imediat după tratament (tratamentul nu lasă urme!). Este important să ţineţi capul ridicat (evitaţi somnul) timp de 4-6 ore după injectare şi să evitaţi masarea sau atingerea zonei tratate.

Tratamentul cu toxina botulinica are un efect de întinerire certă, vizibilă dar subtilă (anturajul va remarca faţa dumneavoastră mai odihnită, mai proaspătă!). De altfel acest tratament a fost comparat cu un adevărat „bisturiu chimic”. Totuşi, el nu va putea substitui niciodată un lifting chirurgical sau o corecţie chirurgicală a pleoapelor căzute sau alte tratamente chirurgicale, dar (numai!) împreună se vor completa foarte bine pentru a reda şi păstra frumuseţea în  pofida anilor care trec!

Author Info

admin